Skötsel:
KANINER
som blir rätt behandlade blir mycket tillitsfulla och bra sällskapsdjur även för små barn. Det är lättast att sammanföra två stycken unga ej könsmogna djur. Hanar kan även kastreras om man vill hålla en hane och hona tillsammans(den kombinationen brukar fungera bäst i längden).
Vill man ha två eller fler kaniner från början ska man välja honor då de brukar trivas bra ihop om de har fått växa upp tillsammans, men garantier kan aldrig ges. Hanar kan inte hållas tillsammans.
Man kan även skaffa en hane som kastreras vid ca 4-5 månaders ålder och sätta in en ung hona till honom (vänta ca 1 månad efter kastrationen). Då hinner ni göra hanen riktigt tam, vilket honan sedan tar efter, och de blir med största sannolikhet ett lyckligt par!
Dvärgkaniner blir könsmogna vid 4-5 månaders ålder
Kaninerna brukar kunna tränas att bli rumsrena.
Kaninerna kan hållas utomhus året runt i burar som är byggda eller köpta för de, våra kaniner bor ute året om och dem trivs väldigt bra med.
När ni kommer hem:
Låt kaninen vara ifred det första timmarna, så att den får en chans att vänja sig. Läs gärna högt ur kaninboken bredvid buren, då vänjer kaninen sig vid er närvaro, och ni lär er mer om kaniner.
Kaniner är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Sitt gärna med kaninen i knäet, och är den sprattlig så ha en mjuk handduk runt kaninen när du bär den. Bär alltid kaninen med en hand kring kroppen och andra handen under rumpan som stöd. Ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet den första tiden så får ni en fin relation som varar.
BUREN
För att på bästa möjliga sätt få plats med det som kaninen behöver i buren rekommenderar vi en bur som har måtten 120x50 cm eller större. Enligt lag måste buren vara minst 0,5 m2 (100x50x50 cm) för en liten kanin, och 0,7 m2 (120x60x60 cm) för kaniner som väger 3-5 kg. Lägsta tillåtna burhöjd är 50 cm. Tänk på att 20 cm extra burlängd gör stor skillnad för kaninen. För info om burstorlek för större kaniner, besök jordbruksverkets hemsida.
Kaniner kan bo utomhus året om i en stadig träbur på ben. Flytta ut kaninen senast på hösten så att den får tid att vänja sig och få sin vinterpäls. Kaninen kan börja fälla sin värmande vinterpäls om man tar in den i värmen när det är kallt ute, så undvik detta. Om det blir minusgrader måste kaninerna få uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.
Under hela året kan kaninen vistas ute dagtid i en betesbur på gräsmattan. Tänk på att du alltid bör övervaka kaninen utomhus och skydda den mot drag, direkt solsken och eventuella rovdjur.
Man bör låta kaninen dagligen komma ut ur buren och motionera på golvet eller ute i koppel och sele.
Kaninen skall ha ett hus att gömma sig i eller en hylla att sitta på(kan vara ett hus med platt tak).
På bottnen skall man ha någon typ av uppsugande strö, kutterspån, trä- eller papperspellets.
Halm kan också finnas som bäddmaterial. Man bör mocka buren minst en gång i veckan. Det finns speciella hörntoaletter till kaniner, om de är så att man fått en anin som är vädlgit renlig av sig gör sina behov bara i ett hörn. Städar man då de hörnet bra och varje gång de börjar bli fullt så forsätter kaninen och hålla sig i sitt hörn.
Buren skall stå torrt och svalt. Om sommaren så har man plats där de är mkt skugga så rekomndera vi att ha buren på en sån plats.
FODER
Vatten skall helst ges ur flaska eller tung skål som inte kan vältas. Det skall bytas dagligen, för att det inte skall bli bakterietillväxt. Det allra viktigaste för kaninen att äta är höet(gräs). Det skall finnas i obegränsad mängd. Det bör helst serveras i en höhäck för att inte bli förorenat.
Kraftfoder skall helst vara i pelletsform. Då kan kaninen inte välja bort viss del av näringsämnen som den behöver. Fiberhalten bör vara så hög som möjligt. Om de är ute på vintern behöver de ett fetare foder och ifall det är kallt.
Upp till ca 8 mån ålder kan man ge fri tillgång, sedan skall maten doseras. En fullvuxen kanin behöver inte mer än 1/2 DL dagligen om det är fullgod pellets. Blandningar bör ges som godis/extra tillskott.
Grönsaker(/rotfrukter) Ska ges som godis och inte för mkt. Varje gång man ger en ny sort skall man börja väldigt försiktigt så att kaninen inte får diareé(detta gäller även färskt gräs). Isåfall tar man bort den och börjar om när kaninen är helt återställd. Grönsakerna skall vara så fiberrika som möjligt, t ex morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, kål, persilja, klöver, broccoli (inklusive blad), grön paprika, ärtbaljor (den flata ätbara sorten), brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat.
På sommaren kan man använda i stort sett allt som växer på en vanlig sommaräng. Man bör undvika att ge stora mängder av en och samma sak. Variera. En liten mängd frukt och bär kan ges någon gång i veckan. Undvik sockerrika, saltade produkter samt feta nötter och frön. Salt- och mineralsten kan behövas under sommaren om det är varmt.
Kaninen är en koprofag, vilket betyder att den äter en del av sin avföring. Detta är nyttigt för kaninen och helt normalt. Man bör ge kvistar och ris som kaninen kan gnaga på för tändernas skull. Brunbarkade lövträd; sälg, asp, vide, fruktträd(obesprutade), lönn mm. Kvistar från blåbärsris, enbärsris, ljung kan också ges.
HANTERING
När man skall lyfta kaninen bör man vara försiktig så att inte ryggen på kaninen skadas. Man får ALDRIG lyfta kaninen i öronen. Tag gärna under magen på kaninen och den andra handen under baken på den. Prova dig fram när du sitter på golvet så att du känner dig säker med din kanin. Det är också bra om man lär kaninen att ligga på rygg i knäet, då kan det bli lättare att klippa klorna på kaninen. Man bör klippa klorna minst en gång i månaden.
Lite annan info:
Växande tänder; beror antingen på för lite stråfoder eller ärftlighet. Tänderna kan klippas av veterinär, men är det ett återkommande problem kan man överväga att operera bort dom
Vet vi att vi har fått någon med tandproblem så avlar vi inte efter den förädlrar som har detta. De är väldigt få gånger de hänt så detta är inte så vanligt.
Matvägran kan bero på att kaninen får för lite stråfoder och beror då på för dålig motorik i magtarmkanalen. Tandproblem eller sår i munnen kan också vara en orsak. Även infektioner av olika slag kan påverka kaninens aptit. Vi har haft många äldre kaniner som har börjat äta dåligt vilket vi har kommit på att dem tröttnat på maten vi har och byter vi smått deras mat så har dem börjat äta som normlat igen.
Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret.
Där av börjde vi hyra ut kaniner, pga av de är så många som vill ha ett djur men man vet aldrig hur länge de vara. Prova då på att hyra kanin, för att prova er fram och se om intresset finns eller bara hyr över sommaren.
Rekomnderar er att köpa kanin av en uppfödare som förder upp kanin, för då vet ni vad ni får och att ni får en bra kanin som ockås hålls hos in mamma till dem är 8 veckor eller mer.
"vissa delar är lånad från nättet."