Hyresavtal 

Viktigt för Fodervärden:

Sjuk:

Under tiden man hyr kaninen och om den skulle bli sjuk eller nåt liknade så skall telefonkontakt tas med oss. Antagligen när kaninen blir sjuk eller efter besök hos veterinär (Skulle råda att alltid ta kontakt med oss på sms eller telefon innan, om de inte är akut.) Måste man till veterinär med kaninen står fodervärden för dessa kostnader.

Dör:

Skulle kaninen dö en naturlig död eller av en sjukdom och genom olyckshändelse under tiden man hyr den så kräver inte ägaren nån ersättning. Det är något som kan hända och man kan inte göra så mycket åt det. Man kan om man vill få en annan kanin då, om de är så att de är början och man har en del kvar av hyrningstiden.

Räv:

Om kaninen blir tagen av räven eller dör, å den ikke sitter i en ordentlig bur eller vart räv säker så ska ersättning betalas på 250kr.

Detta är pga att de senaste året har många kaniner blivit tagen av räven eller dött pga av den, å de ska därför va så pass ordentlig bur att räven ikke ska kunna ta kaninen speciellt på kväll, natten, tidigt på morgonen då den oftas kan hälsa på. (Vi vill att kaninen ska ha de så bra som möjligt för detta med räv är en väldigt tramatiskt för en kanin och de ska dem slippa gå igenom.

springer bort:

Samma gäller om kaninen springer sig bort eller blir stulen så blir man ersättnings skyldig 200kr. Buren ska va så pass bra att kaninen inte ska kunna komma ut och springa sig bort, vi kräver även att man gör allt för att leta och hitta kaninen.

Fodring (Mat och Vatten)

Kaninen/Kaninerna ska ha friskt vatten varje dag, antagligen i skål eller vattanflaska. Kaninen ska ha fri tillgång till hö varje dag. Kaninen slipar sina tänder med höet. Kaninen ska även ha Pellets/pelletsbalndning varje dag, ca 1/2 DL om dagen. Gräs, Grönsaker, Äpplen, Morötter och sånt ska bara ges som godis till kaninen, och lite åt gången. Vitkål är inte bra för kaniner, deras magar tål det inte.

Klippning av klorna är en mycket viktigt del av allt. Man brukar klippa klorna 1 gång i månad (Beror hur mycket kaninen springer ute i hagen, skuttar och gräver) då dem sliter klorna själv då. Är de så att man inte klarar klippa klorna själv, så måste man åka till en veterinär, djuraffär (Brukar kunna hjälpa till med sån, man må höra med de man har där man bor). Eller boka tid och komma med kaninen till oss för detta (OM de är så att du bor när). Man kan inte hyra en kanin från 1 månader å framåt utan att klippa klorna på den.

Bur:

När man hyrt bur med kaninen, så skall den lämnas tillbaka rengjord och i oskadat skick. Är de så att buren går sönder, eller skadas under tiden är de fordervärden skyldighet att laga den eller ersätta. I buren ska kaninen ha spån eller halm som strö att sitta på. Mockning brukar man göra en gång i veckan, beror på hur skitigt de blir. De brukar man se. Under hösten/vinter så ska kaninen ha både spån först i botten och sedan halm över så dem kan bo och gosa sig in.

Ute kanin:

Vår/Sommar: Så är de bästa med spån, så kan man strö med lite halm i ett hörn så kaninen har att bo och mysa sig i.

Höst/Vinter: Strö med lite spån först, sedan halm, halma så kaninen får gott med halm att bo sig i under kyliga dagar i buren, ha halm i hela buren.

Skaffar du egen bur och inte hyr av oss. Så ska kaninen ha en bur på ben som står uppe från marken som den ska kunna sitta i på natten eller när man inte är hemma. Den ska även vara räv säker. Kaninen kan själv klart sitta i en hage eller liknade när man är hemma på dagen eller så. Men kaninen ska inte sitta i en mark bur på kvällen/natten, då ska de finnas så man kan sätta den i en bur på ben eller möjligt viss inne, i en bod eller garage.

Hyr man tillbehör, Så ska allt detta lämnas tillbaka så som man hyrt de. Är de så att kopplet går sönder under tiden man hyr den så ska man då ersätta och köpa ett nytt. Vatten flaskorna ska inte diskas i DISKMASKIN! För dem tål inte värmen i den, å ska därför alltid diskas för hand.

När ni kommer hem:

Låt kaninen vara i fred de första timmarna 1-2 h minst, så att den får chans att vänja sig. Kaniner är snabblärda och blir tryggare om de får lära känn sin sommar familj, redan första veckan. Sitt gärna med kaninen i knät, är den sprallig i början kan man ha en handduk runt kaninen när man bär den. Bär alltid kanin med en hand runt magen och en under rumpan. ge din nya vän extra mycket uppmärksamhet den första tiden så får man en bra relation som varar. Sitt gärna med kaninen i en hage i början och låt kaninen få komma till dig/er, låt den lukta, skutta runt och kolla läget. Då får man en bra kontakt och att man sitter lugnt och fint. Man kan även sitta i hagen i början när man ska lära känna, bär och ha sin nya vän i knät.

Hyra en liten kanin:

Hantering: En liten unge är hand tam när dem är små, här får man lite jobb för att vänja kaninen. I början behövs de en del hantering med att vänja kaninen med att lära sig bli buren. De första veckorna är viktigt att ge kaninen uppmärksamhet, gosa, klappa och massa pyssel. När man ska lyfta kaninen bör man vara försiktig alltid ta under magen och en hand under Rumpan. Prova dig fram och sitt på golvet och öva fram och tillbaks till du och kaninen hittar ett sätt om är bra. De är också bra att vänja kaninen med att hålla den så man kan klippa klorna på den. Man måste våga hålla i kanin även om den sprattlar lite för att vissa lite vem som bestämmer. Kaniner är lätt lärda, och ju mer man håller på med kaninen i börjar desto tamare blir dem. Tiden i början med din kanin eller kaniner är de som gör hur de din kanin bli. ju mer du håller på med kaninen desto tamare blir den. de är du som skötare som måste ta hand om din kanin och ge den omsorg och kärlek.  

Hollyskaniner@gmail.com

vi finns möklinta utanför sala.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång